Blogs

GEWOONTES

02 dec., 2022
We zijn zo goed in ideeën bedenken, plannen maken voor een doel. Maar daar blijft het vaak bij. We lezen boeken, luisteren podcasts, doen cursussen. Maar wat heb je aan de kennis zonder het te implementeren? - Minder denken > meer doen - Leren > implementeren - Perfect > consistent Wellicht wil je vaker nee zeggen, maar waar ga je dan meer ja tegen zeggen? Wat denk jij te veel, maar zou je meer moeten doen? Begin met elke dag een kleine stap door elke dag een kleine actie te doen. Spreek met jezelf af om elke 24 uur iets kleins te doen wat je dichter helpt bij je doel. En bij elke keuze die je maakt binnen 5 minuten een beslissing te maken. Eens zien wat er dan gebeurt.

ZELFLIEFDE & SUCCES

door Demi op Heij 09 dec., 2022
"Ik ben pas gelukkig zodra ik mijn doel heb bereikt".  Het probleem is dat jij je geluk aan de kant zet totdat jij je doel hebt bereikt. Je kiest voor geluk op een moment. Maar als jij je doel niet behaald, voelt het alsof je gefaald hebt en vervolgens ben je teleurgesteld in jezelf. Je stelt een volgend doel voor jezelf, pas zodra je dat doel behaald hebt dan ben je weer gelukkig... toch?! Wellicht ervaar je een geluksmomentje, maar dat is van korte duur. Wat nu als jij je nu focust op het proces, dan behaal je dat doel ook. Focus op de acties die hierbij horen, en zorg dat je hier consistent in blijft. Zo heb je geluk in het proces EN bij het behalen van je doel. Zonder dat je wacht op geluk pas zodra je doel behaald is. Tijdens mijn bikini-fitness wedstrijd was dit precies zo. Ik dacht als ik dat doel behaal ervaar ik succes en geluk. Dat was zo… maar dat was van korte duur. Het hele proces ervaarde ik geen geluk en kort na mijn wedstrijd was dit gevoel ook weer weg. Verliezers en winnaars hebben vaak het zelfde doel, alleen het verschil is de weg ernaar toe. Focus jij je ook op het proces of focus jij je alleen op je doel?
02 dec., 2022
- Je kunt niet volledig omarmen wat je wilt als je niet openstaat om het tegenovergestelde aan te gaan. - Als je niet openstaat voor afwijzing, dan sta je ook niet open om gekozen te worden. - Als je niet openstaat voor falen, dan sta je ook niet open voor succes. Ik was een gever, maar kon moeilijk ontvangen. Altijd had ik het gevoel dat ik iets terug moest doen zodra iemand iets gaf. Dat kon iets zijn wat ik kreeg, of iets wat iemand voor me deed. Het boek: “De Fonteijn ~ Els van Steijn” heeft me hierbij goed op weg geholpen. Leer ontvangen, maar leer ook om te geven. Maar ook om succesvol te worden, daar zitten risico’s aan gebonden. Zonder die risico’s aan te gaan, zul je moeilijk verder komen. Je zult dus moeten openstaan om te falen. Sta open voor alle mogelijke uitkomsten. Je moet je angst eerst aangaan om hem te overwinnen. Ontvangen eist openheid. Waar moet jij meer voor openstaan?
02 dec., 2022
Gesprekken met je brein, de hele dag door. Iedereen heeft ze, je kunt ze niet vermijden. In het verleden waren deze gesprekken mijn vijand, altijd zocht ik maar afleiding om deze gesprekken uit de weg te gaan. Het was altijd negatief en veroorzaakte alleen maar problemen en vervelende gevoelens. Ik durfde nog geen 30 minuten alleen te zijn met mijn eigen gedachten. Bijvoorbeeld als ik vakantie had, en geen planning had… dat vond ik vreselijk. Want dan kwamen mijn gedachtes over eten. Mijn gedachten over wat allemaal niet goed ging. Ik kon maar beter afleiding hebben, althans dat dacht ik. 1. Neem eens de tijd om alleen te zijn met je gedachten, en luister naar ze. Hoezeer zijn deze gedachten een feit? Kan het tegenovergestelde ook waar zijn? 2. Stop met generaliseren: Bijvoorbeeld: “ik ben onzeker” Je bent niet onzeker over alles, zo maak je het alleen maar negatiever voor jezelf. - Waar ben je precies onzeker over? Wat kun je eraan doen? Wat gaat er wel al goed? Ook iedereen heeft zelfverzekerdheid in zich. Dus waar ben je wel zelfverzekerd over? (Ik weet het niet is geen antwoord hierop) 3. Maak je gedachten lichter, of draai ze om naar het positieve. - “Alles is verpest!” > “nu gaat het misschien niet zoals verwacht, maar morgen ga ik het beter doen!” Weglopen van je gedachten en van problemen, zorgt er alleen maar voor dat je ze even niet ziet. Maar zodra je terug bent, zijn ze er weer. Hoe vaker je dit gaat doen, hoe meer dit een gewoonte wordt. Bij mij gaat het nu onbewust. Aanpakken dus!

RELATIE MET VOEDING

02 dec., 2022
In het verleden toen ik een eetstoornis had toen had ik werkelijk nog geen idee van calorieën. Ik voelde me al snel schuldig na het eten van chocola, en niet bij een Liga. Dat kwam omdat ik alles bestempelde met goed of slecht, doordat ik zwart- wit dacht. Ik mocht van mezelf geen chocola en snoep, en dat zorgde ervoor dat ik eindigde in binge-eating. Door alle restricties kon ik de verleiding uiteindelijk niet meer weerstaan. Een tijdje later startte ik met het bijhouden van mijn calorieën in een app. Dat zorgde al snel dat ik inzicht kreeg in mijn voeding. Al was de manier waarop ik dat deed niet de beste manier. Ik spaarde calorieën op, zodat ik ‘s avonds veel kon eten, en daarvoor had ik honger overdag. Geen goede balans kun je wel zeggen. Steeds meer ging ik leren hoe ik dit op een betere manier kon doen. Ik nam een coach en ik was al snel heel gedisciplineerd. Alleen dit veranderde in obsessief. Als er geen voedingswaardes opstonden, durfde ik het niet te eten. Na een tijd heb ik hieraan gewerkt en werd ik steeds minder obsessief en verbeterde mijn relatie met voeding beetje bij beetje. Net als mijn zelfvertrouwen. Om een antwoord te geven op de vraag of het goed is om calorieën bij te houden voor je relatie met voeding. Ik vind zelf persoonlijk dat het wel goed is om het inzicht te krijgen door middel van calorieën bijhouden (op een niet obsessieve manier). Maar ik vind wel dat het een tool is voor inzicht, en niet een levensstijl die je je hele leven gaat toepassen. Tenzij je extreme doelen hebt. Mijn relatie met voeding is enorm verbeterd sinds ik gestopt ben met voeding tracken. En de meeste van mijn klanten help ik ook uiteindelijk om op gevoel te eten en te luisteren naar hun lichaam. Wat is jouw ervaring hiermee?
02 dec., 2022
Bijna een jaar geleden geleden ben ik gestart met eten op gevoel. Dit was best een dingetje voor mij, niet weten hoeveel calorieën ik binnenkrijg. Angst om aan te komen. Dit ging dan ook zeker niet zonder vallen en opstaan. Op het begin ging ik in mijn hoofd automatisch calorieën tellen. Ik woog nog bepaalde producten af en was mijn structuur vaak helemaal kwijt. Na 8 jaar een eetstoornis te hebben gehad, gebaamd: “Binge- Eating- Disorder” was het bijhouden van mijn voeding de laatste jaren nog mijn houvast en mijn zekerheid. Ik weeg geen voeding meer af, ik hou geen calorieën meer bij en ik luister naar wat mijn lichaam nodig heeft. En daarnaast eet ik vaak buiten de deur en drink ik nog steeds alcohol tijdens het uitgaan. Ik heb me nog nooit zo vrij gevoeld. Ik ervaar geluk en rust in mijn hoofd. Dit ging ook zeker niet vlekkeloos. Maar ik ben echt ontzettend trots op de progressie die ik gemaakt heb. Je kunt in een keer “cold turkey” stoppen met calorieën tracken . Of Je kunt het afbouwen in de volgende stappen: - Spreek met jezelf een datum af waarop je volledig op gevoel wilt gaan eten en werk hier in een stappenplan naartoe. - Stop met het afwegen van magere producten. En bouw dit daarna af totdat je helemaal niets meer afweegt. - Ga eens 2 dagen achter elkaar eten op je gevoel en luister naar wat je lichaam nodig heeft, en bouw dit langzaam op naar meer dagen. - Maak realistische afspraken met jezelf, en maak geen valse beloftes. Zoals bijvoorbeeld zeggen dat je geen chocola meer mag, waardoor je na een stukje chocola meteen een schuldgevoel krijgt. - Wordt bewust van de afspraken die je met jezelf maakt. Is dit een zwakke belofte of is dit realistisch? - GEEN restricties, spreek met jezelf af dat je alles mag eten. Maar eet bijvoorbeeld een stuk chocola na een maaltijd. Zodat je niet met honger per ongeluk de hele reep naar binnen werkt. - Reflecteer: hoe ging deze week? Wat ging er goed? En wat ga je volgende week anders doen? Ik wens je heel veel succes en sta altijd klaar om je hierbij te helpen! Liefs, Deems
Share by: